måndag 29 december 2014

Julkaka och julpudding, med brandybutter

Förra året fick jag några väldigt söta bakformar i julklapp. Nu när det var dags för vårt kakbord ville jag ju använda dem. Jag gjorde en smet inspirerad av den irländska choklakakan, och där jag ville få fram en riktigt julig smak. Själva kakan hamnar någonstans mellan sockerkaka och muffins i konsistensen. Jag skulle gärna prova att göra den i en stor form och göra en riktig jultårta av den.

Julkaka med julmust
2,5 dl julmust
250 g smör
400 g socker
225 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
½ tsk kryddpeppar
1 krm nejlika
1,5 dl gräddfil
2 ägg
½ tsk vaniljpulver

Häll julmusten i en kastrull och värm med smöret tills det har smält. Blanda vetemjöl, bakpulver och kryddor i en bunke. Vispa ägg, gräddfil och vaniljpulver i en annan skål tills det blir fluffigt. När smöret är smält häller du i sockret och rör tills det har löst sig. Hälls vätskan över mjölet och rör om, avsluta med att ha ner äggblanningen. Häll upp smeten i formar och ställ in i 200 graders ugn i 20 minuter.

De senaste två åren har jag varit i London lagom innan jul så att jag har kunnat köpa med mig Christmas pudding som vi har ätit. Först var jag tveksam, och köpte det som en kul grej, men jag insåg hur gott det var, särskilt med brandybutter till. I är när jag inte var i London bestämde jag och min syster att vi skulle göra vår egen julpudding. Lämpligt nog hade jag gett henne två puddingformar i julklapp förra året, efter att ha letat runt stora delar av London för att hitta ett par. Jag har Nigellas julkokbok, och min syster var i Australien förra året och hade köpt med sig flera tidningar med australiensiska julrecept. Vår julpudding blev en blandning av recepten.
Julpudding/Christmas pudding
450 gram blandad torkad frukt (vi hade sultanrussin, katrinplommon och vanliga russin)
2 dl Weinbrand (tysk variant på konjak, billigare än äkta fransk konjak)
100 g vetemjöl
125 g ströbröd
150 g kokosfett
150 g mörkt muscovadosocker
1 tsk kanel
½ tsk nejlika
1 tsk bakpulver
rivet skal av en citron
3 ägg
1 rivet äpple
3 msk honung

Dela katrinplommonen och blanda med den övriga frukten. Strö över möjl, socker och kryddor. Smält kokosfettet och häll över. Ha i övriga ingredienser och blanda till en smet, den blir kompakt. Vi hade nog fått i all smet i en puddingform, men delade upp den på två. Täck puddingformarna med bakplåtspapper och ställ ner dem i en kastrull med vatten och koka i fem timmar. Glöm inte att lägga ett mynt mellan puddingformen och kastrullbotten, det förhindrar att puddingen bränns vid om vattnen kokar bort. Det hände med en av våra puddingar, tack och lov kunde vi skära bort den brända toppen och äta resten.

Dagen du ska äta puddingarna tar du fram dem och låter dem koka i ytterligare två timmar. Servera med brandybutter. De här puddingarna blev inte så mörkbruna, nästan svarta, som de skulle bli på bilderna, men gott smakade de.

Brandybutter - konjakssmör
150 g smör
150 g florsocker
2 msk kokande vatten
6 msk Weinbrand/konjak

Vispa smör och florsocker vitt och fluffigt. Blanda kokande vatten och Weinbrand och slå över smöret. Fortsätt vispa tills allt är väl blandat, glöm inte att smaka av. Ställ gärna smöret kallt ett tag så det blir en aning hårdare. Det kokande vattnet och Weinbranden gör att smöret inte stelnar och blir hårt som smör ytan får ungefär samma konsistens som bordsmargarin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar