måndag 29 december 2014

Inlagd gravad lax

Det här är ett recept som jag gjort de senaste åren, och det har blivit en favorit. Även de som inte äter annan sill eller inläggningar kräver numera att den ska finnas med. Den påminner faktiskt lite om sushi.






600 g lax i bitar
2 msk socker
2 tsk salt

0,5 dl ättikssprit (12%)
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 msk rosépeppar
finrivet skal från en citron
2 schalottenlökar
3 kvistar rosmarin

Tina laxen. Strö över salt och socker och låt det stå i några timmar. Gör under tiden lagen genom att koka upp ättikssprit, socker, vatten och rosépeppar. Ta den från plattan och ha ner citronskalet. Slå lagen över laxen och lägg i schalottenlö och rosmaring. Låt stå till nästa dag.

Eftersom laxen inte är varken riktigt gravad eller riktigt inlagd så är det en färskvara som bör ätas inom två dagar från det man har slagit på lagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar