Syster har börjat med pralinformar och systerdotter laddar för knäck |
Mikcroknäck
0,5 dl grädde
1 dl ljus sirap
1 dl socker
Blanda ihop i en mikrosäker bunke. Vi kör först tre minuter, efter tre minuter börjar nämligen smeten att bubbla över. Efter tre minuter en minut till, och sen 30 sekundersintervaller tills jag tycker att knäcken har fått en bra färg och går att hälla upp i formarna. Inget kulprov eller termometer, men å andra sidan är satserna så små att om man gör fel är det bara att göra om.
I övrigt gjorde jag en panforte, inspirerad av Nigella Lawsons julkokbok.
Panforte
125 g mandlar med skal
100 g skållade mandlar
150 g hasselnötter
75 g torkade fikon, hackade
100 g syltade apelsinskal (en förpackning)
100 g kakfyllning (en förpackning)
½ tsk nejlika
1 tsk kanel
mycket färskriven muskot
mycket vitpeppar
1 dl vetemjöl
1 msk kakao
2 dl socker
200 g honung
2 msk socker
florsocker
Blanda alla torra ingredienser. Smält ihop honung, smör och socker och häll det över de torra ingredienserna. Bred ut i en form, klädd med bakplåtspapper. Nigella hävdar att det ska vara en form med 30 cm i diameter, men min smet täckte inte en så stor smet. Ställ in i ungen på 170 grader i 40 minuter. Min panforte blev nästan bränd, så jag skulle minska tiden i ugnen till 30-35 min. När kakan svalnat pudrade jag den med florsocker och sen skar jag upp den i tunna bitar och förpackade.
Det övriga jag gjorde, men inte tog bilder på, så poster kommer framöver om dem. Förutom godis gjorde vi också en riktigt Christmas pudding, eller två eftersom vi hällde smeten i två mindre puddingformar.
Jordnötsmums
Äppeltryffel
Gulröda bärtryfflar
Vit saffransfudge
Min syster gorde
Ingefärspraliner
Limepraliner
Chilipraliner
Polkagrismarshmallows
Systerdottern som inte var på bild gjorde
Ischoklad
Wienernougat
Sen avslutade vi godisdagen med att göra hårda maltitolkarameller, vilket är sockerfria karameller. De är egentligen anledningen till at vi har den här godisdagen eftersom vi behöver vara två stycken för att kunna göra dem.
Eftersom vår andra syster fyllde år för några dagar sen så hade vi födelsedagsfika för henne. Jag hade försökt göra makaroner i lördags, men var inte nöjd med utseendet, så nu fyllde jag dem med en kokossmet och serverade dem. Jag ska göra en ny sats med makaroner inför julen.
Fyllningen bestod av
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
200 g kokosflingor
Vispa grädden, och blanda ner creme fraiche och kokosflingor. Låt smeten stå ett tag så kokosflingorna suger åt sig lite fuktighet så får man en väldigt formbar, faktiskt ganska stabbig smet. Jag valde att inte söta den här, eftersom själva makaronbottnarna är så söta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar