lördag 18 oktober 2014

Mat i New York

Jag har precis kommit hem från en vecka med mamma i New York, och oj vad det finns mycket god mat. Jag måste äta tre mål mat om dagen, och när man är i New York gäller det att prova så mycket god mat som möjligt. Det går säkert att komma undan med billigare matkostnader än vad vi har gjort, men McDonalds och Burger King finns ju hemma, nu gällde det att äta allt möjligt annat. Eftersom mattillfällena har varit tillfällen när vi suttit ner har det också varit lätt att ta fram kameran, så jag har en hel del bilder på när vi har ätit, och druckit, oss igenom veckan.

Första kvällen vi kom gick vi bara och åt en soppa på ett café vid Times Square, men på vägen mot hotellet passerade vi ett bageri med massor av jättesmå cupcakes. Precis lagom i storlek, det blev en New York cheesecake-cupcake, en Tiramisu-cupcake och en Red Velvet cupcake. Tiramisun var nog den som var godast, och smakade verkligen tiramisu. (3 st för $3)

Något de är bra på i USA är frukostar. Vi både på ett litet hotell i Brooklyn, och en av fördelarna med det är att det ingår frukost. Frukosten består av att man får gå ca 200 m till en riktig diner och sen beställa vad man ville ha.


De flesta morgnarna valde jag att börja dagen med pannkakor och bacon, det fanns massor av sirap om man ville ha det på. Men jag provade också bacon och ägg, vilket var alldels för mycket mat eftersom det ingick både stekt potatis och rostat bröd, french toast samt en jätteskål med yoghurt och färsk frukt och müsli. Ska jag vara ärlig var nog yoghurten godast, men det kändes mest amerikanskt att äta pannkakor. Mamma var mest förtjust i french toast med frukt.

Andra kvällen var hela resans höjdpunkt. Jag och mamma gick på Metropolitan Opera och såg Trollflöjten, men innan dess åt vi också på operan.
Det här är nog den lyxigaste restaurangen jag har varit på. Vi valde att ta kvällens special som var en gudomlig risotto med massor av vit tryffel hyvlad över, till det ett glas vitt vin. Även brödet som kom in innan maten var supergott. Vi skulle kanske ha frågat vad kvällen special kostade egentligen, och med tanke på all vit tryffel förstod vi ju att det inte skulle bli billigt, men ändå blev vi något överraskade när notan slutade på $250. Yikes. För den som vill äta där så blir man bara insläppt med biljett till föreställningen, vi fick plats utan att boka i förväg men för större sällskap är det nog bra att göra det. Menyn i övrigt låg på ca $35-50 för en varmrätt och ca $20 för ett glas vin. Någon gång i livet ska man äta riktigt lyxigt och betala en dyr nota, och det här var kvällen för mig. Mer om besöket på Metropolitan går att läsa här.

Dagen efter var en söndag och vi gick, och gick och gick. Vi passerade ett café i Little Italy med massor av italienska bakverk och glass, det blev varisin kula. Mot eftermiddagen var vi i Brooklyn, och jag hade hört talas om Smorgasburg. Varje söndag vår, sommar och höst så dukas det upp en matmarknad med massor av mat från hela världen. Det fanns massor att välja på.

Vi var bara sugna på något litet, men det hade varit fullt möjligt att äta sig mätt och mer därtill. I slutaändan valjde vi en gryta från Puerto Rico, som serverades med friterat matbanan och friterad ansjovis, som vi sköljde ner med någon slags mangodryck. Kycklinggrytan var inte så väldigt speciell i smaken, det var mycket koriander i den, men det var kul att prova matbanan. Den knapriga fisken var snäppet godare. Priserna låg på ca $6-15 för maten och ca $3 för drycken.

När vi var på Smorgasburg var vi egentligen på väg till något helt annat, det var därför vi bara ville ha en aptitretare. Innan vi reste till New York hade jag läst en hel del på bloggen My Bite of the Big Apple för att kunna få lite tips om bra mat och dryck. Jag älskar skaldjur och jag hade läst om Luke's Lobster, som låg under Brooklynbron. Det är ett litet tegelskjul och utan att ha läst bloggen skulle vi nog aldrig ha hittat dit.

Väl där beställde vi varsin Lobster roll, med chips och dricka till vilket gick på $21. 

Sen gick vi ner på en av pirerna och med Manhattan i bakgrunden mumsade vi hummer för glatta livet. Det är den godaste hummer jag har ätit, den fullständigt smälte i munnen. Brödet den låg i var precis lagom rostat och det var bara så perfekt. Visst inte den billigaste snabbmaten, men jag har nog aldrig ätit så färsk och god hummer.

Den här lunchen var ganska sen, så på kvällen var vi inte särskilt hungriga. Mamma hade som ett mål med resan att få sitta på en takbar på Manhattan, och efter att återigen ha läst igenom My bite of the Big Apple så hittade jag ett tips om 230 Fifth, vilket är också är adressen. Det var en takbar som kändes väldigt lagom, jag var lite orolig att det bara skulle vara för lyxigt om man gick på en bar på Manhattan, men det här kändes lagom glamoröst, utan att man kände sig obekväm. Det hjälptes kanske också av att det var lite kyligt, så alla satt i de röda fleecerockarna som lånades ut till gästerna.
Det blev varsin cocktail, jag tog något sur som slutade på -tini och mamma tog en Bellini, och för att få något ätbart delade vi på en uppsättning pinfärska pommes frites och wontons. Utsikten var fantastisk och det kändes magiskt att sitta i mörkret och se lamporna från ena hållet Empire State Building och från andra hållet skyskraporna på södra Manhattan. Drinkarna låg på ca $15 och smårätterna på $7-12.

Måndagen var vår shoppingdag, och på kvällen var vi rejält trötta i fötterna och ville inte behöva gå och leta efter ett matstället. Jag hade sett att vid Union Square, där vi tillbringat en del tid, låg en pub som hette Heartland Brewery, så dit tog vi oss. Det var en pub med rejält pubkäk, alltså mest hamburgare och kött, samt eget sortiment av ölsorter. Jag var bara tvungen att prova deras Smiling Pumpkin Ale, som skulle vara smaksatt med pumpafrön och annat.
Ärligt talat kände jag inte jättemycket pumpasmak, men den var lite sötare än vad jag är van vid. Den var i alla fall väldigt lättdrucken, vilket är mitt omdöme om den mesta amerikanska ölen jag har druckit. Jag provade också en Red Rooster Ale, men den var inte särskilt god. Den smakade mest bränd, så tänk en öl som först är lätt att svälja ner, men sen kommer en bränd eftersmak.
'
Maten på Heartland Brewery var rejäl, eftersom vi var hungriga delade vi på en portion lökringar till förrätt, och den bör man vara minst två för att kunna få ner, det var alldeles för mycket för en person, sen blev det en Steak and Cheese sandwich. Vi avslutade det hela med att dela en Key Lime paj också.
Prisläget låg på ca $15-25 för varmrätter och $5-8 för drycken.

Vår sista kväll i New York var det dags att äta skaldjur igen, och gå på restaurang. Vi gick till Red Lobster vid Times Square. Red Lobster är en kedja, och jag vet att när man läser restaurangtips om New York står det att man ska undvika kedjor eftersom de finns på så många andra ställen också. Men även om det är en kedja så finns ju inte Red Lobster i Sverige, så då tyckte jag att vi kunde gå dit i alla fall. En mycket trevlig sak med Red Lobster är ocskå deras drinkar, och i USA är det helt ok att dricka cocktails som måltidsdryck.
Här är en skaldjurstallrik, och jag drack en underbar Margarita till. På grund av ett litet missförstånd så fick jag både ris och potatis till, eftersom potatisen tydligen räknades som grönsak, och jag hade sagt till om potatis för att vara säker på att få nog med kolhydrater. Mamma som inte bad om potatis fick gröna bönor istället. Vi valde grillade skaldjur, men hummern på Luke's Lobster var faktiskt mycket godare. En skaldkurstallrik kostade $33. På Red Lobster ingår också en förrättssallad samt helt underbara ostbröd till maten, så rejält mätt blir man.

Flyget från New York gick först på kvällen därefter, så vi hade tid för en sista måltid i New York. Vi valde faktiskt att åka tillbaka till Luke's Lobster och den här gången åt vi inte bara hummer. Vi valde att ta en trio där man fick en halv Lobster roll, en halv Shrimp Roll och en halv Crab roll. Krabban var minst lika god som hummern, så jag rekommenderar att ta en sån blandning. Priset var i stort sett detsamma som för bara en Lobster Roll.

Vi avslutade vår matresa med en glass från Brooklyn Ice Cream factory, som också låg vid Brooklyn-bron. Helt färsk glass med hela frukt- och nötbitar i. Vi gjorde misstaget att ta två kulor var, och det var alldeles för mycket. Dessutom tog vi glassen i strut, och glassen smälte så snabbt att det bara var jobbigt att hinna äta. Det finns inga bilder på glassen eftersom vi båda blev genomkladdiga. Så om jag besöker Brooklyn Ice Cream factory igen kommer jag att nöja mig med en kula, samt be om en bägare så att glassen inte rinner ner över händerna. Två kulor glass kostade $6.

En sista sak att säga om matkostnader är att när man läser en meny så är inte det det slutgiltiga priset. Du måste lägga på skatt, som jag aldrig lärde mig exakt vad det var men ca $1-2, och dricks. Även på frukoststället var vi tvungna att dricksa, fast frukosten ingick i priset, och all serveringspersonal räknar med att de ska få en dricks på ca 15-20%, deras löner utgår också från det så de är beroende av dricksen för att få ihop en skälig lön. Jag tycker det är jätteirriterande och det inbegriper en del matematik när det är dags att betala. På Red Lobster hade de dock lagt på en dricks på 18% direkt på notan, vilket kändes bra.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar