lördag 14 mars 2015

Pajdag idag

Om ni inte visste det så är det pajdag idag. Det är nämligen den 14 mars, och skriver man det som amerikaner skriver datum så blir det 3-14, vilket ju är de första talen i π (pi) och eftersom π uttalas som pie (paj) på engelska så är 14 mars pajdag.

Det gjorde det lätt att bestämma dagens middag, även om jag fuskade och köpte färdig pajdeg. Även om pajdeg är bland det enklaste som finns att göra, så är det skönt att slippa kavla ut den.

Spenat- och ostpaj med medelhavsinspiration

1 färdigt pajskal.
½ påse fryst bladspenat
8 pärltomater
4 dl prästost
3 ägg
1,5 dl mandel
1 dl grädde
rosmarin
(jag hade tänkte ha i oliver, men glömde dem)

Sen blev det en riktigt sliskig och smarrig efterrättspaj.

Päron- och dulce de leche-paj.
1 färdigt pajskal
7 små päron
1 burk karamelliserad mjölk
1 dl blandade grovt hackade nötter (jag hade mandel och hasselnötter)
1 cm färsk ingefära
saften av en halv citron

Förgrädda pajskallet. Hacka päronen grovt och blanda med citron, riven ingefära och nötter. Ha över burken med karamelliserad mjölk och blanda. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter, tills päronen har blivit mjuka.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar