måndag 2 februari 2015

Veg-curry

Idag blev det en gryta igen. Det började med att jag hade köpt ett blomkålshuvud för att fylla ut en eventuell jordärtsskockssoppa, men sen ugnsrostade jag jordärtsskockorna istället. Så då behövde jag hitta på något annat, och jag kände också att det var länge sen jag lagade något indiskt. Sagt och gjort det blev en veg-curry.

Recept

3 vitlöksklyftor
2 tsk gurkmeja
2 tsk koriander
2 tsk ingefära
2 tsk garam masala
1 tsk kanel
2 tsk spiskummin
3 peporoncini (torkad mini-chili)
2 tsk paprika
1 msk svart senapsfrö
3 msk smör
1 litet blomkålshuvud
4 stora potatisar
1 litet broccolihuvud
1 morot
1 stor lök
1 förpackning passerade tomater
1 kycklingbuljongtärning
5 dl vatten
3 dl gröna linser

Det blir ett långt recept, men i stort sett tog jag bara väldigt många kryddor, körde i mixer med vitlöksklyftorna och litet vatten tills det blev en smet. Jag skulle gärna ha använt färsk chili och ingefära, men idag blev det kryddburkarna som gällde.

Smält smöret och fräst senapsfröna ett tag, ha i currypastan och se till att allt smöret får rejält med färg. Hacka löken och fräs tills den blir gyllengul. (lite svårt eftersom currypastan färgar allt gult). Ha i potatis, blomkål och morot och fräs. Alla rotsaker ska ha ungefär samma storlek. Häll på tomaterna, linserna, vatten och smula i kycklingbuljongtärningen. Låt koka på svag värme tills allt är mjukt och det mesta av vätskan har sugits upp.  Ha i broccolin så sent som möjligt så den behåller sin gröna färg när curryn serveras.

Jag serverar med en klick yoghurt och poppadums. Det blev 6 portioner av det här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar