fredag 26 juni 2015

Lyckade makroner!

Under våren har jag gett mig tusan på att äntligen lyckas med makroner. Jag tycker det är så roligt att baka dem, eftersom det går att leka så mycket med färg och smak på fyllningarna. Dessutom fick jag en receptbok med bara makroner av min syster efter att hon varit i Paris, enda nackdelen är väl att recepten är på franska.

I början av juni försökte jag att följa recepten i boken.

 Det här var mina franska makroner, som ni ser fick de ingen yta alls, dessutom var de klart undergräddade. Ett stort problem var nog att franska ägg verkar vara större än svenska, för jag hade i ett extra ägg och ändå var smeten stabbig och hård. Fyllningen däremot var jag väldigt nöjd med, egengjord vaniljkräm.

Recept vaniljkräm
2 äggulor
100 g socker
5 dl mjölk
25 g maizena
0,5 tsk vanilj
50 g smör

Vispa äggulor och socker. Rör ut maizenan i lite möjlk. Ha i ägg/socker, maizenan samt resten av mjölken i en kastrull. Ha i vaniljen. Värm upp under ständig omrörning tills det tjocknar till en kräm. Ta av krämen från spisen och rör ner smöret.

Även om de inte liknande makroner så jättemycket, blev jag ändå nöjd med smaken.

Jag började ändå tänka över varför jag inte lyckas med mina makroner, och kom fram till att jag antagligen gör smeten för hård. För att få rätt proportioner på smeten bestämde jag mig för att hita ett recept där äggvitorna var mätta i gram och inte i stycken. När jag hittade det receptet och skulle baka var jag också noga med att inte vispa äggvitorna för hårt.

Lyckade blåbärsmakroner

110 g äggvita
4 msk strösocker
100 g mandelmjöl
200 g florsocker

Se till att äggvitorna har stått framme och mognat och att de är i rumstemperatur. Vispa försiktigt och när de börjar bli vita och fluffiga rör du i strösockret. Smeten ska bli tjock och glansig, men inte så hård att det blir styva toppar. Sikta mandelmjöl och florsocker och vänd ner det i äggvitorna. Ha i någon form av färgmedel, men jag hade inget när jag bakade de här.

Sprtisa ut runda kakor och låt dem vila i en timme, det ska bli en yta på kakorna så att de inte känns kladdiga när man tar lätt på dem. Sätt in i ugn 150 grader i 15 minuter.

Fyllning
100 g smör
1,5 dl florsocker
ca 2 msk blåbär

Jag hade frysta blåbär så jag värmde dem i mikron tills de blev mosiga, sen rörde jag ihop smör och florsocker och avslutade med blåbären.

Lägg ihop makronerna med en generös klick fyllning emellan.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar